Cum am ajuns să prepar săpunuri și cosmetice naturale?

Am fost, de când mă știu, fascinată de mirosurile plăcute care izvorăsc din natură, născută fiind într-o zonă privilegiată de deal (satul Bătrani, lângă Vălenii de Munte), vegheată parcă de o căutătură, când mai blândă, când mai aprigă a celor două masive muntoase binecuvântate: Ciucaș dreapta și Siriu stânga.

Am trăit, încă de mic copil, printre miresme tari de fructe zemoase, în mijlocul florilor, arborilor și plantelor puternic mirositoare. De jur împrejur dealurile erau precum o grădină imensă, plină de o vegetație năvalnică și uimitoare. Și acum mă trec fiorii la întâlnirea cu mireasma de iarbă proaspăt cosită! M-au influențat, făra ca ei să o știe, trei oameni din sat: domnul Geantă, doctorul Alin Scarlat și nu în ultimul rând-mama mea. Domnul Geantă, vestit căutător de ierburi de leac la care veneau oameni din toate zonele țării pe vremuri pentru ceaiuri și pentru un renumit polen de fân, doctorul Alin Scarlat, căruia îi apreciez dârzenia de a educa pacientul spre refacerea organismului, bazându-se în mare parte pe remedii naturale. Cel din urmă a scris, printre altele, o carte în două volume: „Bazele fitoterapiei”.

Pe mama mi-o amintesc de mică cum fierbea într-un cazan, pe plita sobei, într-un ciorap de bumbac, cenușa până se făcea roșie, apoi o „îndoia” cu apă și ne spăla din creștet până-n tălpi.

De unde vine pasiunea pentru ele? De unde și până unde mă pricep?

Dar de unde mă pricep? Am făcut studii de chimie și mediu și timp de cincisprezece ani, am lucrat cu ingrediente chimice pentru prepararea detergenților și am văzut că foarte multe dintre ele se folosesc în cosmetică și în industria alimentară. Acestea sunt aditivi cu rol antibacterian, colorant, stabilizator, compoziții de parfumare, conservanți etc.

Fiecare dintre ele are un rol precis într-un produs cosmetic: fie îi dă o textură plăcută la atingere și ușor de aplicat, fie îi dă stabilitate în starea de cremă sau gel și nu lasă produsul finit să se adune, fie îi conferă produsului cosmetic un parfum plăcut, ori o culoare atractivă sau îi garantează o valabilitate foarte mare – dacă mi se permite comparația dintre un măr de crescut în livada proprie, fără „chimicale” și cel din supermarket-uri, crescut intensiv. În mod normal, în cantitate mică nu dăunează pielii și sănătății.

Dar problema cea mai mare o reprezintă efectul cumulativ pe care îl au în timp. Pielea absoarbe cosmeticele pe care le aplicăm pe suprafața ei, dar nu metabolizează toate ingredientele, iar unele se acumulează și după o vreme pot avea efecte toxice asupra organismului nostru. De fapt, substanțele toxice din cosmetice pot fi chiar mai dăunătoare decât cele din alimente. De la suprafața pielii, ingredientele din cosmetice ajung direct în sânge și apoi în întreg organismul, fără a trece mai întâi prin ficat și rinichi spre a fi filtrate, așa cum se întâmplă cu substanțele potențial toxice din alimente.

De aceea am ales ca în produsele mele trebuie să existe doar ingrediente naturale (uleiuri și unturi, tincturi și macerate) , saponificarea uleiurilor atât pentru șampoane naturalesăpunuri biodetergenti de rufe ori pardoseala, să o fac în atelier, să aibă valabilitate mai mică folosind pentru conservare miere, propolis, ori vitamina E, iar parfumul să fie cel din uleiuri esențiale ce au și roluri antifungice.

Vă voi duce acum într-un periplu printr-o sumedenie de produse cosmetice naturale care vă așteaptă să le alegeți, somptuase, răpitoare, scânteietoare, bizare-diferite între ele, fiecare își are personalitatea sa unică. În sânul acestei adunări alese vi se vor dezvălui, poate, cu ajutorul descrierilor mele, unele secrete ale produselor pe care le iubiți. Poate chiar veți descoperi și altele care vă vor merge la inimă.

Călătorie plăcută!

Tea Grosu